O nas


Blagovna znamka Sopl je prisotna na trgu od leta 2017, izhaja pa iz več desetletne tradicije čebelarstva na kmetiji Breg v Selnici ob Muri.

Ata Franc Breg je leta 1971 ujel roj čebel, ki se je obesil na domačo jablano. V naslednjih letih je na osnovi pridobljenih izkušenj čebelarjenja pridno povečeval število čebeljih družin.

Leta 1971 je zgradil prvi čebelnjak, danes ga imenujemo »stari stari čebelnjak«. Še vedno stoji in dobro služi svojemu namenu.

Število čebeljih družin je zaradi dobrega čebelarjenja ata Franca vsako leto naraščalo in leta 1980 je zgradil novi čebelnjak, še večji od prvega. Danes je v našem pogovornem jeziku to »stari čebelnjak«. V čebelnjaku je 26 trietažnih AŽ panjev. Poleg vseh čebeljih pridelkov v tem čebelnjaku pridobivamo tudi matični mleček.

Bogata čebelja paša v bližnji okolici nam je omogočila leta 2019 postaviti še en čebelnjak, »novi čebelnjak«. Zgrajen je po načrtih klasičnega slovenskega čebelnjaka. V njem je 16 trietažnih AŽ panjev.

Poleg treh pokritih čebelnjakov z AŽ panji imamo tudi več nakladnih (prostostoječih) panjev in čebelarski muzej.

Danes čebelarimo ata Franc, mama Angela, Ksenija in Miran. Vsi smo se učili pri atu Francu in vsak je zadolžen za svoj del čebelarskih opravil. Združitev opravil vseh nas štirih čebelarjev se še posebej pokaže pri večjih opravilih, kot je točenje medu ali pobiranje matičnega mlečka.

S pomočjo atovih izkušenj ter spremljanjem najnovejših znanstvenih in strokovnih dognanj na področju čebelarjenja smo leta 2018 na Kmetijskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni prejeli zlato medaljo za cvetlični med.

Vsi naši čebelnjaki so leseni in stojijo v neokrnjeni naravi na 400 metrov nadmorske višine, kar omogoča čebelam stalno in nemoteno nabiranje medičine in nektarja brez primesi zdravju škodljivih snovi. Med pridobivamo in točimo na tradicionalni način, za preprečevanje čebeljih bolezni uporabljamo samo dovoljena naravna zdravila. Vzorce medu redno dajemo v analizo na Čebelarsko zvezo Slovenije, Nacionalni veterinarski inštitut pri Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani in na Kmetijski inštitut Slovenije.

Na kmetiji imamo čebelarski muzej, v katerem hranimo tudi več kot 100 let stare eksponate (različni panji, panjske končnice, orodja za pridelavo in predelavo čebeljih pridelkov, oprema čebelarja), propolizirane škodljivce čebel in nagačenega medveda, ljubitelja čebeljih pridelkov.

Možnost ogleda čebelarskega muzeja je po predhodnem dogovoru vse dni v letu.

Na naši kmetiji raste veliko sadnega drevja. Stare sorte jabolk in hrušk, slive, marelice, češnje, breskve, asimine, aronija, ribez, maline, kivi in kaki. Vinograd ob sadovnjaku je zasajen s trtami rdeče jurke in izabele. Zaradi čebel v sadovnjaku in vinogradu ne uporabljamo fitofarmacevtskih sredstev. Jeseni vso sadje poberemo in pozimi predelamo v žganje. Naša »žganjekuha« tako ponuja osem različnih vrst žganja, narejenega iz doma pridelanega sadja in medu.

 

V muzeju je možen nakup naših čebeljih pridelkov in žganja.